Monday, August 6, 2018

JIKA ANDA INGIN BERPOLIGAMI ‘PERSETANKAN’ PANDANGAN ORANG LAIN


TUJUH LANGKAH MUDAH UNTUK BERPOLIGAMI

SIRI KE 11

OLEHDR NIK RAHIM NIK WAJISPESYARAH KANAN, FAKULTI SYARIAH DAN UNDANG-UNDANG, USIM

(PENGAMAL POLIGAMI SEJAK 2007)


JIKA ANDA INGIN BERPOLIGAMI ‘PERSETANKAN’ PANDANGAN ORANG LAIN

Pernikahan adalah sesuatu yang fitrah atau semula jadi. Bernikah lagi atau berpoligami pun masih lagi berada dalam lingkungan fitrah. Keinginan berpoligami bukan suatu yang asing bagi se orang lelaki.  Samada mampu atau tidak, berjaya atau sebaliknya ia bukan isu. Isu utama ia adalah fitrah. 

Jadi usah anda merasa bersalah kepada diri sendiri, kepada isteri atau kepada siapa sahaja jika tiba-tiba anda terasa keinginan untuk berpoligami melonjak-lonjak dalam diri kerana ia adalah suatu yang fitrah. Jika anda se orang yang mampu dan yakin boleh berlaku adil maka anda salurkan keinginan yang membuak itu melalui saluran yang sepatutnya. Jangan biarkan diri anda berada dalam keadaan tertekan. Anda harus mencari jalan untuk bebaskan diri anda dari segala belenggu yang menghalang anda dari berpoligami. 

Tapi awas! Jangan pula anda terlalu ‘gelojoh’ dan tergopoh gapah. Jangan ‘asal kawin’ saja. Jangan pakai tangkap muat saja. Anda harus berhati-hati memilih jodoh anda yang kedua, ketiga atau keempat. Kata orang biarlah ‘berbaloi’ untuk berpoligami sebab anda terpaksa mengharungi beraneka ragam cabaran bila berkahwin nanti. Cari calon yang ‘worth fighting for’. Calon yang anda benar-benar berbaloi untuk anda perjuangkan. Bahkan anda harus mencari calon yang ‘lebih baik’ dari isteri anda yang anda miliki sekarang.

 Inilah yang dikatakan berbaloi. Kalau anda kawin dengan isteri yang kedua yang ciri-ciri yang ada padanya kurang dari yang pertama, bagi saya ianya tidak berbaloi. Ini tidak bermaksud anda merendahkan isteri pertama anda kerana anda tidak harus bahkan bagi saya HARAM anda mendedahkan keaiban isteri pertama anda hanya kerana ingin meraih simpati atau menjadikan umpan pemikat isteri kedua anda. Jangan! Saya ulangi, jangan sekali-kali dedahkan keaiban dan kekurangan isteri anda yang pertama hanya kerana mahu berkahwin dengan isteri kedua kerana nanti Allah akan dedahkan keaiban anda di mata dunia!

Bila saya beritahu kepada bakal isteri kedua saya bahawa saya ingin melamarnya sebagai isteri kedua saya, saya sebutkan dengan jelas bahawa saya sayang isteri saya, anak-anak saya dan saya tiada apa-apa masalah dengan mereka. Saya ingin berkahwin lagi adalah kerana saya memerlukan se orang lagi isteri dan bukan kerana kelemahan atau kekurangan yang ada pada isteri yang pertama. Berikan sebab-sebab yang ‘genuine’ bukan sebab-sebab yang direka.

Be gentleman! Serlahkan kehebatanmu! Jika anda benar-benar ingin memikat bakal isteri kedua anda, maka anda harus perlihatkan kehebatan anda dari semua sudut. Ya, mungkin fizikal anda tidak lagi menarik. Perut pun sudah boroi. Rambut pula sudah bertukar warna. Berjalan pun ‘alignment’ sudah lari, namun pastinya ada kelebihan-kelebihan lain yang boleh anda tonjolkan bagi meyakinkan bakal isteri kedua anda untuk menerima anda meskipun secara zahirnya anda ‘tidak layak’ untuk berpoligami dari sudut kacamata orang lain. Orang lain tidak perlu. Anda hanya perlu meyakinkan bakal isteri yang bakal anda kahwini.

 ‘Persetankan’ pandangan orang lain. Yang bagusnya orang perempuan pada kebiasaannya tidak begitu ambil kisah tentang penampilan anda. Walaupun anda sudah bertongkat, perut pula buncit seperti wanita mengandung 7 bulan, kepala pula botak berkilat, bagi wanita anda tetap memikat asal saja anda sesuatu yang boleh ditawarkan kepadanya antaranya sudah pasti dari sudut ‘kewangan’. Ini boleh dikira sebagai penarik nombor satu kepada wanita. 

Orang perempuan boleh pejam mata kekurangan-kekurangan yang ada pada anda asal saja poket anda penuh. Apatah lagi anda pula punyai akhlak yang baik, pandai mengambil hati dan tidak sombong serta warak pula.  Wanita perlu perlindungan dan jaminan dalam kehidupan mereka. Kita tidak boleh menyalahkan mereka. Tapi awas! Jangan anda tersalah pilih. Jangan pula anda terjebak dengan wanita ‘pisau cukur’ kerana anda pasti akan merana sepanjang hidup. 

Hari ini kita lihat ramai wanita-wanita cantik yang mengahwini lelaki-lelaki yang sudah boleh dianggap datuk kepada mereka. Jika diselidik, pastinya kebanyakan lelaki-lelaki bertuah itu adalah dari kalangan hartawan. Usah iri hati. Itu rezeki mereka yang Allah tentukan. Jika anda tidak sehebat hartawan, anda masih lagi berpeluang untuk berpoligami. 

Anda tidak semestinya kaya raya untuk berpoligami. Saya hanya se orang pensyarah di universiti. Gaji saya pun tak seberapa tapi Alhamdulillah, Allah masih beri saya peluang untuk berpoligami meskipun isteri-isteri saya mengetahui bahawa kewangan saya tidak sekukuh mana. Namun Allah membuka hati mereka untuk   melihat kelebihan saya dari sudut-sudut lain. Ya, tiada manusia yang sempurna. Jika kita ada kelebihan dari sudut tertentu, kita mungkin kurang dari sudut-sudut yang lain. Redhalah dengan apa yang dikurniakan Allah pada kita. 


Salam Ukhuwah dari saya. Dr Nik Rahim Nik Wajis (Ibn Nik Wajis) +6014 820 7111 (Call/Whatsapp) / +6018 356 3832 (call /sms only) Nilai, Negeri Sembilan

No comments:

Post a Comment

Featured Post

BENARKAH EMAS ADALAH PELABURAN TERBAIK SEPANJANG ZAMAN?

Assalamu 'alaikum dan salam sejahtera sahabat semua.  Emas seperti yang kita ketahui adalah logam yang amat tinggi nilainya. Jadi tidak ...